Green Cocktail background pattern

Tiny tuin met twee gezichten

“Kun je een tuin maken op 25m2?”, vroegen deze opdrachtgevers zich af. Zeker! Vóór de metamorfose was deze minituin van een benedenwoning in Arnhem-Noord een betegeld plaatsje met een grote schuur. Hoge schuttingen gaven het gevoel in een doosje te zitten. Er kwam bijna geen licht binnen en het uitzicht bestond uit gevels van andere huizen. Genoeg te verbeteren dus!

De opdrachtgevers wilden graag een oase’tje middenin de stad, waar ze aan het einde van een werkdag met een wijntje buiten kunnen zitten in het groen. Een uitnodigend plekje voor alles wat vliegt en kruipt en waar hopelijk ook de egel van de buren zijn weg naartoe zou vinden. Meer licht was ook een wens, en een goede waterhuishouding zodat bijwateren met kraanwater niet hoeft.

Door de omliggende bebouwing ligt de tuin voornamelijk in de schaduw, met uitzondering van de namiddag. Dan ligt de helft van de tuin in de zon, de andere helft blijft in de schaduw. Omdat de middagzon in de zomer flink warm kan zijn, zijn er twee zitplekjes gemaakt: eentje in de zon en eentje in de schaduw. Er is een mix van ronde en rechte vormen toegepast, als knipoog naar de zonligging van de tuin – de schaduwhelft heeft ronde vormen gekregen, de zonhelft rechte vormen. Een dak-sierappel in het midden verbindt de twee helften, en zorgt voor een beschut gevoel.

Voor de beplanting geldt: right plant, right place. Schaduwliefhebbers zoals varens en zilverkaarsen maken van de schaduwkant een lommerrijk hoekje. Aan de zonkant staan planten die tegen een stootje kunnen – diverse soorten insect-vriendelijke rozen, geraniums en klokjesbloemen maken samen een prachtig plaatje én zijn bestand tegen schaduwrijke dagen met een warme middagzon.

Hergebruikte waaltjes en grind geven de tuin een authentieke uitstraling, en regenwater kan door het grind de grond in. Het schuurtje kreeg een groendak, met een regenton voor het opvangen van water. De kastanjehouten omheining, onderbroken door gaaspanelen met wintergroene klimplanten, zorgt voor een natuurlijke achtergrond waar het zonlicht doorheen speelt. Doordat de gaaspanelen op 20 cm van de grond zijn gemonteerd, komt de egel van de buren inmiddels elke dag buurten. Missie geslaagd!

Plaats
Arnhem
Aantal m2
25
Status
Gerealiseerd voorjaar 2023
Volgende project»