Green Cocktail background pattern

Werkwijze

Wat kun je verwachten als je een compleet tuinontwerp laat maken?
En wat kost het eigenlijk?

Kennismaking, inventarisatie & analyse

Ik kom bij je langs voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek van ongeveer 1,5 uur. We nemen je wensen door, hoe je je tuin gebruikt, wat er volgens jou verbeterd zou kunnen worden en wat je budget is. Bij dit bezoek kan ik ook alvast een indruk opdoen van je tuin. Naar aanleiding van het gesprek maak ik een offerte op maat.

Na akkoord van de offerte kom ik bij je terug voor de inventarisatie en analyse van de tuin. Ik meet de tuin in, kijk naar bodem, zonligging, zichtlijnen, looproutes en bouwstijl van je woning. Ook breng ik omgevingsfactoren in kaart zoals bomen in buurtuinen, hoge bebouwing of een drukke weg dichtbij. Samen bespreken we wat er aan bomen en planten mag of moet blijven.

Concept & ontwerp

Welke sfeer zoek je? Droom je van een losse, informele tuin of heb je liever een strak lijnenspel? Wil je volop van de zon genieten of wordt je juist blij van groene schaduwhoekjes? Dit soort vragen bespreken we al tijdens de kennismaking. Op basis van jouw antwoorden ontwikkel ik een concept voor je toekomstige tuin en aan de hand daarvan ga ik schetsen. Met dat basisontwerp kom ik weer bij je langs om het te bespreken. Het basisontwerp is een ruwe schets, een potloodtekening waarop in grote lijnen het ontwerpvoorstel uiteen wordt gezet. Dit is hét moment om eventuele wijzigingen te bespreken.

De aanpassingen die voortkomen uit de bespreking van het basisontwerp verwerk ik in het voorlopig ontwerp. Dat krijg je digitaal toegestuurd. Na goedkeuring van het voorlopig ontwerp werk ik de tekening verder uit tot het definitief ontwerp – dat is de ‘officiële’ ontwerptekening op schaal.

Matenoverzicht, materialenlijst & beplantingsplan

Bij het definitief ontwerp horen ook een matenoverzicht, materialenlijst en beplantingsplan.

  • Het matenoverzicht is een vereenvoudigde versie van het ontwerp waarop alle maten in de tuin worden aangegeven, zoals de lengte van een border.
  • De materialenlijst is een overzicht van alle geadviseerde materialen, zoals bestrating voor het terras of houtsoort voor een pergola of vlonder als die in je ontwerp is opgenomen.
  • Het beplantingsplan bestaat uit twee delen: een plattegrond van de borders waarop staat aangegeven welke plant op welke plek komt te staan en daarnaast een plantenlijst met Latijnse en Nederlandse plantnamen, aantallen, hoogte, kleur en bloeiperiode. Uiteraard kom ik het hele pakketje zelf bij je afleveren.

Het is ook mogelijk om een beplantingsplan zonder tuinontwerp te laten maken, of je kunt de schetsservice inschakelen.

Wat kost een tuinontwerp?

De kosten van een tuinontwerp hangen van een aantal verschillende factoren af. De grootte van je tuin natuurlijk, maar ook jouw wensen en de mogelijk- én moeilijkheden van je tuin bepalen hoeveel tijd er nodig is voor het maken van een ontwerp. Daarom maak ik voor elke tuin een offerte op maat – elke tuin is immers anders. Hieronder vind je een indicatie van de kosten, om je een idee te geven van de investering (bedragen zijn inclusief btw):

  • Compleet tuinontwerp vanaf € 950 voor tiny tuinen (tot 40m²) en vanaf € 1.750 voor grotere stadstuinen (100 tot 150 m²). Andere tuinformaten zijn natuurlijk ook mogelijk. Een compleet tuinontwerp is inclusief matenoverzicht, materialenlijst en beplantingsplan.
  • Beplantingsplan (zonder tuinontwerp) vanaf € 400, afhankelijk van de afmetingen van het te beplanten oppervlak en van de variatie in beplanting die je wenst. Een beplantingsplan gaat alleen over het ontwerpen van de beplanting, dus niet over het ontwerp van de tuin zelf.
  • Schetsservice vindt plaats op locatie en duurt circa 2,5 uur. Hiervoor geldt een vast bedrag van € 240.
  • Wil je alleen advies en ideeën, dan bereken ik mijn uurtarief van € 55 per uur. De minimale duur van een adviesgesprek is 1,5 uur.

Besluit je binnen drie maanden na een adviesgesprek of na gebruikmaking van de schetsservice om mij een compleet tuinontwerp te laten maken, dan vervallen de kosten van adviesgesprek/schetsservice op de totaalprijs van het complete tuinontwerp.

Bij afspraken binnen 25 km van mijn studio bereken ik geen reiskosten. Woon je verder weg, dan bespreken we de reiskosten van tevoren.