Green Cocktail background pattern

Smalle tuin met hergebruikte materialen

Toen de opdrachtgevers naar deze woning verhuisden, was het perceel volledig bestraat. Dat kon natuurlijk groener! Ze wilden graag een plek om tot rust te komen, waar vogels zich welkom voelen, met beplanting waar insecten blij van worden. Aandacht voor het opvangen van regenwater en hergebruik van de aanwezige bestrating was ook zeer gewenst. De twee aanwezige overkappingen moesten om praktische redenen behouden worden. Verder was het verzoek om de looproute van achterdeur naar schuur zo recht mogelijk te houden.

De aanwezige betontegels zijn opnieuw gelegd in de lengterichting. Er is een speels verspringend patroon toegepast. De daardoor ontstane ruimtes tussen de tegels zijn gevuld met planten, wat een ongedwongen effect geeft. Randen van kasteelgrind zorgen voor een goede waterdoorlaatbaarheid. De hemelwaterafvoer van de grote overkapping is aangesloten op een regenton. De kleine overkapping heeft een groen dak gekregen dat het eerste regenwater opvangt, de rest loopt via een hemelwaterafvoer de tuin in.

De verhoogde borders zijn gebouwd van reeds aanwezige zwarte betonklinkers. De opbouw is losjes, zodat er allerlei hoekjes en gaatjes overblijven waar insecten kunnen schuilen. Begroeide kastanjehouten pergola’s en trellissen zorgen voor een vloeiende overgang tussen het terrasniveau enerzijds en de hoge schuttingen anderzijds. Achterin de tuin, onder de pergola in de schaduw van een druif, is het goed toeven op een mooie zomerdag.

In de cottage-achtige beplanting met een mediterraan tintje is een hoofdrol weggelegd voor de kleur magenta. De borders zijn gevuld met vaste planten, kruiden, siergrassen en heesters. Een fijne tuin voor mensen én beestjes!

[FOTO’S VOLGEN]

Plaats
Arnhem
Aantal m2
50
Status
aanleg 2023