Green Cocktail background pattern

Natuurlijke tuin met overkapping

De opdrachtgevers van deze tuin hadden van de vorige bewoners een perceel met vooral split en antiworteldoek geërfd. Niet ideaal voor een jong gezin met twee kleine jongens, die lekker op blote voetjes willen ravotten in de achtertuin. Veel steen en weinig schaduw nodigen ook niet uit om een zonnige dag in de tuin door te brengen. En dat was nou juist wat ze graag wilden!

Er kwam een gazon, een boom en een overkapping die anders is dan anders: gemaakt van robuust kastanjehout, met deuropeningen in de drie zijwanden voor licht, lucht en zicht rondom. Sedum op het dak houdt de boel koel. De plek is ook met zorg gekozen: middenin de tuin, omringd door een breed schaduwrijk pad van boomschors waar de jongens kunnen rennen en spelen, en waar vogels kunnen scharrelen naar voedsel. In de hoek is plaats voor een takkenril van snoeiafval – na verloop van tijd zal dit een klein biotoopje worden waar allerlei insecten onderdak vinden.

De verharding bestaat uit een combinatie van stoere betontegels en oude kleigebakken klinkers. Een zandbak van kastanjehouten palen en een paar flinke zwerfkeien in het gazon zorgen voor natuurlijke speelgelegenheid. Als de zandbak over een paar jaar overbodig wordt dan kan er een verhoogde border met zitrand van worden gemaakt.

De volwassen klimophaag aan de achterwand van de tuin bleef behouden. Ook de aanwezige sering, toverhazelaar en vlinderstruik mochten blijven. De nieuwe beplanting mocht kleurrijk zijn – veel bloeiende planten in zonnegeel, dieproze, donkerrood en verschillende tinten blauw en paars zorgen voor een lang en levendig bloeiseizoen.

[FOTO’S VOLGEN]

Plaats
Arnhem
Aantal m2
100
Status
aanleg 2023